Muslimsk gravplads udsat for voldsom gravskænding

Danske muslimer vågnede lørdag morgen op til en nedslående og bekymrende nyhed om, at den muslimske gravplads i Brøndby i løbet af natten var blevet groft raseret og skændet. Omkring 50 grave er blevet hærget, hvoraf nogle har fået ødelagt gravsten med uoprettelig skade til følge. De pårørende er dybt chokerede og sorgbetyngede grundet forstyrrelsen af deres kæres gravfred.

Nedenstående muslimske organisationer stiller sig undrende over for politimyndigheden, som allerede tidligt har meldt ud, at der er tale om ”drengestreger”, og endvidere har påpeget, at der ikke er tale om religiøst motiveret hærværk. Det lægger sig i slipstrømmen på de episoder, der er oplevet de seneste år, hvor hadforbrydelser over for danske muslimer ikke er oplevet som taget alvorligt af ordensmagten.

Derfor håber vi, at der kommer en bred fordømmelse fra det offentlige Danmark. Episoder som nærværende er særdeles skadelige for sammenhængskraften i vores samfund og bør bekæmpes på lige fod med andre former for xenofobi. Vi opfordrer samtidig de dansk-muslimske miljøer i Danmark til at reagere med besindelse og fornuft på nattens hærværk, idet besindelse er en grundlæggende del af den muslimske identitet og vores Profet Muhammads arv (fred og velsignelser være med ham).

Vi opfordrer endvidere alle borgere i Danmark, uagtet religion, etnicitet og politisk tilhørsforhold, til at deltage i en mindehøjtidelighed for de afdøde søndag den 7. juni kl. 15.00 på den muslimske gravplads i Brøndby (Brøndbyøstervej 180). Vi håber at se et samlet Danmark stå side om side, når vi i morgen sender et signal om, at vi tager afstand fra disse islamofobiske hadforbrydelser og ethvert angreb, som landets minoriteter måtte udsættes for.

På vegne af følgende paraplyorganisationer:

Muslimernes Fællesråd

Dansk Muslimsk Union

Det Islamiske Trossamfund

Dansk Islamisk Center

For nærmere oplysning kontakt Zubair Butt Hussain.

Mobil: 2972 0224. Email: abumadina2007@gmail.com.

 

Også Kontaktgruppen for Muslimer og Kristne har har udsendt en udtalelse:

Kontaktgruppen for Muslimske og Kristne religiøse ledere er rystet over nattens omfattende hærværk mod den muslimske begravelsesplads i Brøndby vest for København. Omkring 50 grave er blevet væltet og knækket og blomsterkrukker smadret.

De pårørende er i chok og sorg over skændingerne, og det brede muslimske samfund stiller sig uforstående overfor, at et så omfattende hærværk rettet mod en specifik muslimsk gravplads blot betegnes som drengestreger af politiet.

Kontaktgruppen udtrykker sin medfølelse med de pårørende og med det muslimske samfund og kan kun fordømme det grove overfald, der må betegnes som en hadforbrydelse vendt mod muslimer. Vi opfordrer alle uanset tro og baggrund til at stå sammen imod vold, had og forsøg på at så splittelse mellem os som mennesker i det danske samfund.

Der vil blive holdt en mindehøjtidelighed for de afdøde på den muslimske gravplads i Brøndby søndag den 7. juni kl. 15 på Brøndbyøstervej 180. Alle uanset religion, etnicitet og politisk tilhørsforhold, er inviteret til at deltage i markeringen. Det vil være muligt at tænde lys og lægge blomster udenfor gravpladsen, da man ønsker at respektere gravpladsens ro samt forskellige trosfortolkninger. Bannere og lignende frabedes.

Kontaktgruppen for Muslimske og Kristne religiøse ledere:

Domprovst Anders Gadegaard, Formand for Danske Kirkers Råd, Formand for Kontaktgruppen

Dr. Asmat Mojaddedi, Muslimernes Fællesråd, Formand for Kontaktgruppen

Birte Jacobsen, Folkekirken

Peter Götz, Det Danske Missionsforbund

Erling Tiedemann, Den Katolske Kirke

Mads Christoffersen, Danske Kirkers Råd

Sami Kücükakin, Formand for Muslimernes Fællesråd

Gina Al-Farra, Dansk Islamisk Råd

Stine Høxbroe, Muslimernes Fællesråd

Kontaktgruppen har eksisteret siden 2008 som et initiativ mellem Danske Kirkers Råd og Muslimernes Fællesråd for at styrke samarbejde og gensidig forståelse på tværs af religiøse tilhørsforhold.